9.2/10 van 521 beoordelingen
Stel je binnendeuren en buitendeuren vraag
 
Home | Stompe deuren

Stompe deuren


Stompe binnendeuren hebben als belangrijkste kenmerk dat de deur volledig in een kozijn valt terwijl een opdekdeur half in het kozijn en half op het kozijn valt. Stompe deuren hebben geen linker of rechter draairichting omdat een stompe deur aan beide zichtzijde identiek is en de deur met uitgefreesde slotgat aan de linker of rechterzijde in het kozijn gemonteerd kan worden. Een draairichting aangeven bij een stompe deur is dus niet van belang.

De zijkanten van een stompe deur zijn vlak waardoor de deur zowel links als rechts in het kozijn geplaatst kan worden. In een van de zijkanten (zijstijl) is een slotgat uitgefreesd op een hoogte van 105 cm. Deze hoogte is standaard voor alle binnendeuren en wordt gemeten vanaf de onderzijde van de deur. Voor het plaatsen van een insteekslot wordt een krukgat in de deur geboord en zal de deurkruk op deze hoogte gemonteerd worden.


Montage van stompe deuren

Stompe deuren worden afgehangen met scharnieren die met schroeven zowel in de deur als op het kozijn worden gemonteerd. Stompe deuren met een hoogte vanaf 211.5 cm worden met 3 scharnieren aan het kozijn gemonteerd om de deur soepel te laten draaien en kromtrekken tegen te gaan. Standaard stompe binnendeuren worden geleverd met een slotgat waarin een insteekslot gemonteerd moet worden van bijvoorbeeld Nemef of Lips.

Gaten voor een deurkruk, een sleutelrozet of een wc garnituur worden niet vooraf in een standaard deur geboord (uitzondering zijn Svedex deuren) ). Een stompe binnendeur is zodoende ook geschikt om bijvoorbeeld als schuifdeur te gebruiken waar een deurkruk niet gewenst is. Het deurbeslag wordt gemonteerd nadat een insteekslot in de deur is gemonteerd en de gaten voor het deurbeslag zijn voorgeboord.

De montage van de scharnieren in een stompe deur is voor een handige doe-het-zelver goed te doen. De scharnieren voor een stompe deur moeten zowel in de zijstijl van de deur als in het kozijn uitgefreesd of gebeiteld worden zodat er een vlak geheel ontstaat als de scharnieren zijn gemonteerd. Een speling van 3 mm aan beide zijde en bovenzijde van de deur is gewenst. De speling tussen de onderzijde van de deur en de drempel of vloer varieert van 5 tot 15 mm.

Inkorten en versmallen van een stompe deur is altijd mogelijk. Gemiddeld is een stompe deur aan alle zijde maximaal 15 mm in te korten.

Hoe monteer ik een stompe deur?

Wat moet ik weten voordat ik een stompe deur bestel?

Meet de hoogte van de sponning, de speling aan de onderzijde van een binnendeur varieert tussen de 5 en 15 mm

Meet de breedte van de sponning

Uitzonderingen bij stompe deuren

Bij de CanDo Harvest collectie maakt het wel uit of je rechts draaiend of links draaiend kiest. Dit omdat deze collectie 2 verschillende aanzichten heeft.

Bij Svedex deuren wordt het insteekslot gelijk laten monteren en het krukgat, sleutelgat en het gat van het WC-garnituur kan je laten voorfrezen.

Bekijk onze stompe deuren
Q-shops gecertificeerd
Algemene voorwaarden | Privacy | © Voordeeldeuren