starstarstarstarstar
9.2/10 van 502 beoordelingen
starstarstarstarstar
9.2/10 van 502 beoordelingen
0
Home | Opdekdeuren
CanDo deuren

Opdekdeuren

Opdekdeuren hebben het voordeel van een snelle en simpele montage. Het grote verschil ten opzichte van een stompe binnendeur is de zichtbare zijkant van de deur die half in het kozijn en half op het opdek kozijn wordt geplaatst. Een opdekdeur is voorzien van twee of drie gaten waar de paumelle scharnieren zo ingedraaid kunnen worden. Tevens zijn alle stompe en opdekdeuren voorzien van een slotgat.

Een ander belangrijk verschil tussen opdekdeuren en stompe binnendeuren is het belang van de draairichting. Een opdekdeur kan namelijk maar op één manier in het kozijn geplaatst worden. De plaatst van de scharnieren is dan leidend. De draairichting is simpel te bepalen door aan de zijde van de scharnieren naar de deur te kijken. Zijn de paumelle scharnieren aan de linkerzijde zichtbaar, is het een linksdraaiende opdekdeur. Worden de paumelle scharnieren aan de rechterzijde gemonteerd, is het een rechts draaiende opdekdeur.


Montage van paumelle scharnieren in opdekdeuren

Een opdekdeur afstellen is makkelijk door de paumelle scharnieren in of uit de deur of het kozijn te draaien. De scharnieren zijn aan beide uiteinden voorzien van zelftappend schroefdraad. Draai het holle gedeelte van de scharnier in de opdekdeur en het spitse gedeelte van het scharnier in het kozijn. Zorg dat alle scharnieren gelijkmatig in het kozijn en opdekdeur zijn gedraaid. Hang de opdekdeur in de scharnieren en probeer de deur voorzichtig te sluiten.

Afstellen is zo gebeurd. Opdekdeuren kunnen tijdens het monteren van de deur klemmen, precies goed hangen of juist te ruim in het kozijn hangen. Klemt de opdekdeur aan de scharnierzijde, draai het spitste gedeelte van het scharnier enkele slagen uit het kozijn. Klemt het kozijn aan de slotzijde, draai dan het holle gedeelte van het scharnier in de opdekdeur. Hangen de deuren te ruim, werk dan juist andersom.

Te hoge opdekdeuren worden ingekort aan de onderzijde. Schuurt de opdekdeur net over het laminaat, parket of tapijt is een kunststof ringetje tussen de scharnierdelen een handige oplossing.


De hoogte van paumelle gaten en een slotgat in een opdekdeur

De hoogte van paumellegaten in deuren is in Nederland gestandaardiseerd. De onderstaande maten worden hierbij aangehouden:
Deurhoogte 2015 mm - 236 mm + 1736 mm (gemeten vanaf bovenzijde deur)
Deurhoogte 2115 mm - 336 mm + 1836 mm (gemeten vanaf bovenzijde deur)
Deurhoogte 2315 mm - 336 mm + 536 mm + 2036 mm (gemeten vanaf bovenzijde deur)

De hoogte van het slotgat wat in de zijkant van een opdekdeur is gefreesd zit ook op een vaste hoogte zodat er een standaard hoogte is voor een deurkruk in Nederland. Het hart van een deurkruk zit op 1050 mm (105 cm) gemeten vanaf de onderzijde van zowel een stompe als een opdekdeur.


Afgelakte opdek binnendeuren

Afgelakte opdekdeuren hebben buiten de snelle montage ook het voordeel dat ze na het monteren ook direct klaar zijn en schuren en schilderen reeds is gedaan. Afgelakte stompe deuren zijn minder populair doordat het frezen van de scharnieren schade aan de deur kunnen veroorzaken en dat er dan toch nog geschilderd moeten worden.

Svedex is de specialist in afgelakte opdekdeuren. De unieke lak die Svedex gebruikt is uitermate krasvrij en leverbaar in drie wittinten. Een ander voordeel van Svedex opdekdeuren ten opzichte van andere deuren fabrikanten zoals CanDo opdekdeuren, Austria en Bruynzeel is de gelijktijdige montage van het insteekslot en het voorfrezen van het krukgat, sleutelgat en het gat voor een wc garnituur. Wat rest is het bevestigen van het deurbeslag zonder te boren.

Opdekdeur Draairichting